Draaien aan de pottenbakkersschijf

Ontdek de kunst van het pottendraaien

Pottendraaien op een draaischijf is leuk om te doen, maar het is ook een lastige techniek om te leren. Dit komt met name door het eerste deel; het centreren van je bol klei.

Tijdens deze cursus zal er veel aandacht zijn voor de diverse handelingen om de klei soepel en eventueel vrij van luchtbellen te maken. Ook zal er in het begin aandacht zijn voor het lastigste onderdeel: het centreren.

Regelmatig laat ik je diverse draaitechnieken zien. Daarnaast ga je zelf veel oefenen.Na het oefenen van het maken van een cilinder en bolvorm zullen ook andere vormen gedemonstreerd worden en kan ook daarmee geoefend worden.Afhankelijk van je niveau kun je een (bol)vorm met passend deksel draaien, een serie kopjes, borden of kommen, of maak je de onderdelen van een theepot (pot met deksel, gedraaide tuit en handvat).

Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden. Beginnende draaiers zullen meer aandacht besteden aan de eerste onderdelen, centreren en een cilinder/kom draaien. De groep wordt niet groter dan 7 personen dus er is voldoende persoonlijke aandacht.

Technieken voor draaien die aanbod zullen komen:

1. Centreren, openen, bodem zetten, optrekken, een cilinder en bolvorm draaien.
2. Draaien op een gipsplaat
3. Deksels draaien
4. Het draaien van een platte schaal
5. Een (thee)pot met deksel​-oren trekkeen ​​​​​- een tuit draaien

Verder zal er aandacht zijn voor:

afdraaien, handigheidjes en hulpmiddelen, van de mast draaien, draaien van een (vaas)vorm met een smalle hals.

In de laatste lessen gaan we ook bezig met het decoreren en glazuren van je gemaakte werkstukken.

Docenten

Gerelateerde cursussen