Theatergroep Waark

‘Ik goa noar Tahiti’ - Over de dramatische laatste dagen van Werkman.

Groningse Kunstenaar

In het kader van het Werkmanjaar 2015 brengt Theatergroep Waark ‘Ik goa noar Tahiti’. Een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman. Zeventig jaar geleden, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Werkman, samen met negen anderen, bij Bakkeveen gefusilleerd door de Duitsers.

Toneelbewerking

Het stuk is een toneelbewerking van het scenario dat Ger Beukenkamp schreef in 1992 voor een film, met Hans Dagelet in de rol van Werkman. Deze film is meermalen internationaal bekroond. Speciaal voor Waark heeft Beukenkamp het script bewerkt voor theater.
In deze nieuwe productie van Waark wordt voor het eerst een Nederlandstalig personage opgevoerd: een primeur voor dit Groningse gezelschap!
Schijnbaar zonder reden wordt Hendrik Werkman drie dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in zijn atelier aan de Lage der A ingerekend door twee uit Amsterdam gevluchte SD-ers. Daarmee kijkt Werkman de dood in de ogen.
Terwijl ze tergend langzaam omhoog klimmen naar Werkmans werkplaats – een drukker is bij voorbaat verdacht in de oorlog – probeert Werkman zich vrij te pleiten, te ontsnappen en uit te vinden waar hij in ‘s hemelsnaam van wordt beschuldigd.

Volg Theatergroep Waark