GRN – Groninger Festival

Feestelijke opening 12.30 uur met Jan Veldman en Janneke Vos

Zaterdagmiddag 19 november is Hoogezand dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Samen met Bibliotheek Hoogezand, Centrum Groninger Taal & Cultuur, Historisch Archief Midden-Groningen en Stichting ’t Grunneger Bouk organiseert Kielzog de tweede editie van GRN. Van theaterzaal tot bibliotheek, het hele gebouw staat in het teken van Groningen. 

In deze tweede editie van GRN ervaar je het Gronings in de breedste zin: de Groninger taal, proza, poezië, historie en natuurlijk live muziek. Met optredens van onder andere Erwin de Vries, Arnold Veeman, Jan Henk de Groot en Josien Bakker. Maar ook met lezingen, verhalen en spelletjes worden deze aspecten van Groningen over het voetstuk gebracht.

Het festival wordt om 12.30 uur feestelijk geopend door een optreden van Jan Veldman. Janneke Vos presenteert de dag op het podium in de foyer. RTV Noord staat de hele dag in het Grand Café van Kielzog met een live uitzending vanuit Café Martini. Het hele programma van GRN duurt tot 17.00 uur. Klik op onderstaande button voor het volledige programma.

Een greep uit het programma

Streektaalprogramma
Het programma van GRN zit ook dit jaar vol streektaalmuziek. Onder andere Jan Veldman, Erwin de Vries, Arnold Veeman, Jan Henk de Groot en Josien Bakker betreden het podium. RTV Noord staat de hele dag in het Grand Café van Kielzog met een live uitzending vanuit Café Martini.

Documentaire De Tuutjefloiters
De Tuutjefloiters uit Termunterzijl vormen jarenlang een streektaaltrio dat met vlotte en vooral melancholische liedjes succes oogst in de provincie. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd? Je ziet het tijdens GRN in een documentaire van Roeland Dijksterhuis en Carla Wolbers.

Preview: Kroniek van Overschild
In Overschild wordt 80 procent van de huizen gesloopt vanwege aardbevingsschade. Wat doet dat met de inwoners? Onder leiding van Louis Stiller gaan Gus Drake, Martin Hillenga en Saskia Jeulink, makers van de multimediale productie Kroniek van Overschild, hierover tijdens in gesprek met twee inwoners van Overschild: Klaasje Pen en Cees Wildervanck. Ook te zien is het kunstwerk Bevingstenen van Marc van Vliet en met muzikale intermezzo’s van Erwin de Vries.

Gronings alfabet, photobooth en meer
In Bibliotheek Hoogezand ontmoet je illustrator Nienke Siegerd met haar zelfgemaakte Groningse alfabet. In het eLAB van de Bibliotheek kun je je eigen gemaakte Groningse gezegde op een tegel laten drukken. In de photobooth Eemn Kiekn kun je gefotografeerd worden. En wil je even tot rust komen dan kun je in stilte luisteren naar de podcast rondom wandelverhalen in Midden-Groningen.

Toalmaarkt en historische markt
Ben je op zoek naar boeken over Groninger literatuur of erfgoed? Kom dan naar de toalmaarkt en de historische markt, waar Groninger taal- en cultuurorganisaties, historische verenigingen en boekhandelaren zich presenteren. De toalmaarkt is ook de plek waar het vrundenboukje van Jan Siebo Uffen verkrijgbaar is.

Literaire Talkshow met Anne Jan Toonstra
Jan Siebo Uffen is ook te gast in de literaire talkshow Dit is mien thoes. Die wordt gepresenteerd door cabaretier, presentator en muzikant Anne Jan Toonstra. Hij gaat met schrijvers onder andere in gesprek over het Groninger thuisgevoel. Dat doet Toornstra behalve met Uffen ook met Fieke Gosselaar, Lilian Zielstra, Herman Sandman, Sanne Meijer en Martin Hillenga.

Haide Bliksem Award 2022
De jury beslist welke Groninger afgelopen jaar het meest betekend heeft op cultureel gebied. Vorig jaar ging de Haide Bliksem Pries naar Alina Kiers, Carmen Schilstra en Rolf Schreuder voor het coronatheater dat ze begonnen in een boerenschuur in Oosterwijtwerd. Welk theatergezelschap, schrijver, kunstenaar, cultureel initiatief of liedjesschrijver gaat er dit jaar vandoor met de Haide Bliksem Pries? Dit jaar in de jury: Louis van Kelckhoven, Carmen Schilstra en René Walhout.

Volg GRN – Groninger Festival