De Smeekbede

Naar het boek van Lianne Damen

In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Wie schrijft de geschiedenis? De Smeekbede is een voorstelling van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Gratis inleiding

Om 19.15 uur is er een gratis inleiding.We raden je aan hier heen te gaan om een beter beeld van de voorstelling te krijgen. De inleiding vindt plaats in de foyer van Kielzog.

De inleiding bij De Smeekbede gaat in op de historische brief uit 1795 die ten grondslag ligt aan deze voorstelling. Een opmerkelijke en unieke brief omdat die is geschreven door een zwarte, vrijgemaakte vrouw aan haar voormalige meester. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoudelijke en theatrale keuzes van de makers. De inleiding wordt verzorgd door Dionne Verwey, een van de actrices van De Smeekbede.

*Deze voorstelling valt niet binnen de vroegboekkorting.

Maarten van Hinte bewerkte de Smeekbede tot een indringende voorstelling"

Theaterkrant

Met de aangrijpende en oogstrelende productie De smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten"

8Weekly ★★★★

Naar het boek van Lianne Damen | Bewerking: Maarten van Hinte | Regie: Olivier Diepenhorst | Met Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie | Muziek: componist CARISTA | Decor: Lidwien van Kempen | Licht: Yuri Schreuders | Kostuum: Sandro Lima | Regie- en productie-assistent: Lionel Grauwde