Alex Roeka

Rauwe Genade

Hij beschrijft, bezingt. Het leven. De dood. De liefde. Lust. Relaties. Alcohol. De roes. Eenzaamheid. De natuur. Het hoeft allemaal niet zo mooi te zijn. Geen streven naar het ideale. Het is zoals het is. Hoe hij zijn teksten steeds weer weet te schrijven én zo direct weet te spreken, dat is zijn grote kracht. De hoogste tijd om Alex Roeka op donderdag 25 november opnieuw in ons theater uit te nodigen met zijn nieuwe tour Rauwe Genade.

Voor dit nieuwe programma trok Alex zich, na 40 jaar in steden te hebben gewoond, terug in een Zeeuws dorp. Hier kwamen gevraagd en ongevraagd kennissen, verdwaalde randfiguren en schimmen uit het verleden de stilte verstoren met hun herinneringen, vragen en verwijten. Ondertussen stevig gebruikmakend van de ijskast. Deze combinatie van landelijke rust en menselijk rumoer bleek een goede voedingsbodem voor het schrijven, met als resultaat Rauwe Genade.

Alex Roeka

Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn, Beet Van Liefde. De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings. Met zijn volgende cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht. In november 2017 ontving deze zanger en liedjesschrijver de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret.

 

“Zo maak je een perfecte avond en trek je overal in het land volle zalen. Alex Roeka is Alex Roeka, onmiddellijk herkenbaar, en tekstueel misschien wel de beste van allemaal. Ga dat zien, hoor hem aan.” (Dagblad van het Noorden ★★★★★)

“Zijn kracht is de prachtig poëtische taal die meestal eenvoudige woorden bevat die een diepe gedachtewereld vertolken. Zijn zang is zeer gedreven en op een fijne wijze emotioneel geladen. Zijn ongepolijste karakter en presentatie maken hem al jarenlang een uiterst innemend performer.” (Scènes)

“Roeka is zo anders dan anderen die kleinkunst brengen. Roeka is vooral qua stem al uniek, maar bovenal zijn de teksten en de muziek die hij brengt van ongekende schoonheid. Het is haast niet te duiden, je moet dit domweg zelf horen.” (Cultuurpodium)

Alex Roeka: zang, gitaar | Reyer Zwart: gitaren, piano, bas en zang | Jeroen Kleijn: drums, percussie | Arno Kranenborg en Yvonne Jagtenberg: fotografie