GRN Festival 2021

In Kielzog Hoogezand vond in november 2021 het eerste streektaalfestival GRN plaats. Voorheen de Dag van de Grunneger toal. Een feest van heden, verleden en toekomst.

Overdag stond het gebouw bol van de Groningse cultuur met optredens van onder meer zangeres Irene Wilkens en muzikant Coos Grevelink. In het literaire café kon je meedoen met de Dreuge Worst quiz en ook voor kinderen was er van alles te doen. Zangeres Lianne Abeln presenteerde haar jubileumboek, er speelden verschillende films en documentaires en je fotograaf Wilco van der Laan exposeerde met zijn foto’s van het Grunneger landschap. De avond stond in het teken van de muziek. Naast onze huismuzikant Jan Henk de Groot, waren ook Bert Hadders en de Nozems, Erwin de Vries & De Zunderlingen en Nulviefteg aanwezig.

Dé Haide Bliksem Pries 2021, voor degene die in 2021 het meest betekend heeft op cultureel gebied, ging naar Alina Kiers, Carmen Schilstra en Rolf Schreuder. De theatermakers en geluidstechnicus krijgen de prijs voor het coronatheater dat ze vorig jaar begonnen in een boerenschuur in Oosterwijtwerd. In de jury: Louis van Kelckhoven (journalist DvhN), René Walhout (RTV Noord) en Bente Louwrier (jongerendirecteur Kielzog).

foto’s: Wilco van der Laan