GRN – 3e editie

Gratis toegang

Zaterdag 18 november is Hoogezand traditiegetrouw dé plek voor liefhebbers van Groningen en het Gronings. Samen met Bibliotheek Hoogezand, Centrum Groninger Taal en Cultuur en Historisch Archief Midden-Groningen organiseert Kielzog de derde editie van GRN. Van theaterzaal tot bibliotheek, het hele gebouw staat in het teken van Groningen. De toegang is gratis. 

In deze derde editie van GRN ervaar je het Gronings in de breedste zin: de Groninger taal, proza en poezië. Groninger landschap, historie en natuurlijk livemuziek. Met lezingen, verhalen en spelletjes worden deze aspecten van Groningen over het voetstuk gebracht. Een greep uit het programma:

StAD
Ruim twintig jaar geleden genoot de Oost-Groninger band StAD van een kortdurende bekendheid. Met hun opvallende en eigentijdse Groningstalige popmuziek traden ze op in vele poppodia. Maar de band verdween plots van de radar. Nu zijn ze gelukkig terug met een gloednieuwe single over een kleurrijke vrouw.

HISTER
Eigenzinnig is rock duo HISTER. De combinatie van drum en bas met teksten in het Gronings klinkt anders. Maar laat dat nou net de bedoeling zijn. HISTER maakt nummers die zowel catchy en lichtvoetig zijn als traag, zwaar en dromerig. Zoiets als slowcore meets indiepop. Of doomgaze meets poprock.

Gert Sennema & Westkantstad
Een band rond liedschrijver/kunstenaar Gert Sennema. Onder de poëtische en prozaïsche teksten in het Westerkwartierse Gronings ligt een soms stevig gitaargeluid. Ongepolijste zang wordt aangevuld met verrassende achtergrondvocalen. Teksten en composities zijn geheel van eigen hand.

Remko Rotgers
Remko Rotgers uit Winschoten is een nieuwkomer in de Groningstalige muziekscène. Na het winnen van de publieksprijs tijdens het Grunneger Laidjesfestival 2023 staat hij te popelen om zijn liedjes in de Groninger streektaal te laten horen aan het grote publiek.

Haide Bliksem Award
Afgelopen jaar won Arno van der Heyden de Haide Bliksem Pries voor zijn complete oeuvre. Deze editie wordt de prijs opnieuw uitgereikt aan een persoon of groep die veel heeft betekend voor cultuur in Groningen. Dit jaar in de jury: Louis van Kelckhoven, Carmen Schilstra en René Walhout.

De Laidjestoavel
AnneJan van Aperloo en Jan Peter Smit, bekend van de tweemansband Driefzand, lanceerden afgelopen jaar een nieuwe podcastserie ter ere van muziek in het Groninger dialect: De Laidjestoavel. Tijdens GRN wordt De Laidjestoavel live opgenomen met onder andere Jan Henk de Groot, Jan Sleumer, Alex Vissering HISTER en StAD.

Auke Hulst en de Slochter Vrijstaat
Schrijver Auke Hulst neemt je mee naar een alternatieve werkelijkheid waarin in het aardgasgebied in het jaar 1964 de Slochter Vrijstaat is uitgeroepen. Dat doet hij aan de hand van de verhalen en beelden uit In de Slochter Vrijstaat, een reisboek uit 1984, geschreven door Jutta Koolhof.

Vlogwedstrijd Vlog Em Mor!
TikTok Tammo maakt tijdens GRN de winnaars bekend van de vlogwedstrijd Vlog Em Mor! De wedstrijd is bedoeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar uit Stad en provincie Groningen. De winnaar van de beste vlog wint 500 euro. Naast TikTok Tammo zijn directeur van RTV Noord Nina Nomden en Rixt Galama – een scholier met liefde voor de Groninger taal – de juryleden van Vlog Em Mor!.

GRN voor kinderen
Voor kinderen is het programma dit jaar extra vol. Er wordt voorgelezen uit ’s werelds bekendste kinderboeken in ons eigen dialect. In het eLAB kun je de skyline van Groningen uitsnijden met een lasersnijder. Je mag al je creativiteit de vrije loop laten en je eigen tas ontwerpen met Groningse uitspraken. Je kunt een ansichtkaart laten maken voor een green screen én je kunt zien hoe je in het GRN-spel een eigen provincie kunt bouwen.

Gronings Vuur
Gronings Vuur is een grootschalig cultureel project waarbij verhalen van inwoners uit de provincie Groningen worden opgehaald. Samen met lokale cultuurmakers, maken Groningers theatrale producties in hun eigen gemeente, op basis van verhalen die er leven. De afgelopen maanden streek het Gronings Vuur neer in de gemeente Oldambt, waar regisseur Isil Vos samen met haar team het stuk Tot op de Bodem maakte. De productie is een lofzang en een wake-up-call ineen. Op het podium staan acteur Terri van Splunder en muzikante Eva Waterbolk, die samen een deel van de voorstelling laten zien.

Het Grensland
Vijf uitgesproken jonge talentvolle dichters uit de grensregio Noord-Duitsland en Noord-Nederland nemen je mee in de woorden, klanken en sferen van de streektaal. Het Grensland is het resultaat van een intensieve projectweek tijdens Grasnapolsky en in samenwerking met NOORDWOORD. In de aanloop naar dit meerdaagse festival in Scheemda volgden de makers workshops, colleges en coaching van Dean Bowen, Bert Hadders, Otto Groote, Fieke Gosselaar en de band Electropoëzie.

Talkshow, pubquiz, spraaklab & taalmarkt
Aan tafel bij de talkshow Waistoe dat?, vindt je uit wat wetenschappers, schrijvers en muzikanten te zeggen hebben over de Groninger taal. Tijdens de Grunneger Krougkwis van Olaf Vos test je je kennis over Groninger taal, erfgoed, muziek en historie. In het SPRAAKLAB vind je hoe goed jouw dialect kan verklappen waar je vandaan komt. Op de Toalmaart en de historische markt kun je heerlijk struinen én ontmoet je Groninger taal- en cultuurorganisaties, historische verenigingen en boekhandelaren.