Kielzog directeur Dijkstra: ‘Het is roeien met de riemen die je hebt’

Hs Krant – 25 maart 2020 om 18:00 uur

HOOGEZAND Vrijdag was er een livestream van een optreden van Rapalje in het theater, maar dan zonder publiek. ,,Dit kon binnen de richtlijnen van het RIVM”, zegt Dijkstra.

,,Het ging heel goed. Er waren continue zo’n zeshonderd mensen aan het kijken en de reacties die ik las waren lovend, dus volgens mij was het geslaagd. Voor nu staat er niet nog iets dergelijks op het programma maar als iemand zich meldt kunnen we het overwegen.”

Terugspoelen

,,We zijn aan het nadenken wat we verder nog kunnen doen om ons gebruikelijke aanbod online te krijgen, met het daarbij behorende niveau. Daar zijn onze lessen op gericht. Zo geeft voor de schilderlessen bijvoorbeeld iemand van de kunstacademie aan waar je rekening mee moet houden als je schildert. We geven nu online muzieklessen en die gaan vrij goed. Je kunt je bij ons net als altijd inschrijven en lessen volgen maar nu krijg je de eerste lessen online. Na aanmelding wordt de nieuwe cursist één op één gekoppeld aan een muziekdocent. Er wordt dan een docent gezocht voor het vak die de cursist wil volgen. De eerste leerlingen waren zeer tevreden, en er zitten ook voordelen aan. Zo kun je sommige dingen terugkijken. Normaal heb je een half uur les en dan moet je het thuis zelf verder doen maar nu kun je nog terugspoelen om even te kijken.”

Online lezing

,,We gaan zondag 29 maart om 15.00 uur een online lezing verzorgen die eerst gepland was in Woudbloem. Het is een lezing over kunst en vrijheid door Tim Nobel van de muziekschool en Jos Boerjan van de Kunstwerkplaats. Mensen kunnen via de website van het Kielzog de lezing volgen.”

,,We maken om de twee maanden twee documentaires over mensen uit Midden-Groningen, waar Jan Henk de Groot muziek bij maakt en Dineke Oosting een beeldend kunstwerk. De documentaires die al geweest zijn, zetten we online. De documentaires zijn een minuut of vijf/zes en er zijn diverse mensen bij, zoals een ondernemer, vluchteling en kapper. We willen zo totaal verschillende mensen in beeld brengen.”

Balen

,,Natuurlijk is het balen dat het theater en de horeca dicht zijn, maar de coronacrisis treft iedereen. We hebben een superseizoen en op deze manier worden de laatste twee maanden ‘afgepakt’. Dingen die op stapel stonden gaan niet door. We proberen nog een manier te vinden om andere cursussen die we geven zoals Tai Chi en Algemene Muzikale vorming bij de leerlingen terecht te laten komen.”

Kijk voor alle actuele informatie op de site van Kielzog: www.kielzog.nl.

Cindy Houwen
foto: Venema media

Nieuws Geplaatst op 27 maart 2020