Nieuwe teamleiders trappen seizoen af!

Door Marc Jansen (HS-krant)

Het nieuwe seizoen van de Kielzog kunstwerkplaats en muziekschool staat op het punt van beginnen. Maar eerst zijn er de open lessen, van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september.

Jos Boerjan en Tim Nobel, de teamleiders van respectievelijk de kunstwerkplaats (beeldend, dans en theater maken) en de muziekschool van het Kielzog, staan te trappelen.

Tim Nobel had maandag zijn eerste werkdag in het Kielzog. “Het is geweldig om mijn passie voor muziek hier te kunnen overbrengen”, zegt de in Scharmer woonachtige Nobel. Hij is muzikant pur sang. “Ik ben contrabassist van het Orkest van het Oosten. Ik ben heel breed opgeleid; ik heb zowel klassieke als lichte muziek gestudeerd. Ook schrijf ik muziek.”

De opdracht in het Kielzog: de divers samengestelde bevolking een zo breed en laagdrempelig anbod voorschotelen. “Met kwaliteit als als absolute meerwaarde. Je kunt hier écht iets leren. Alle van de circa 25 docenten zijn goed gekwalificeerd. Bovendien kunnen alle cursisten gratis meedoen in de verschillende ensembles die we hier hebben. Dat is wat mij betref de cream on top.” Speciale aandacht verdienen wat hem betreft de cursussen ‘Ontdek je instrument’ en ‘Muzieklesactie 5x voor €50’. “Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze niet muzikaal zijn. Onzin! Bijna iedereen is muzikaal. Slechts 1 procent niet. En wat is er dan mooier dan 5 lessen een bepaald instrument uit te proberen?!”

Jos Boerjan benadrukt dat de ruim 40 open lessen de groepslessen van het Kielzog betreffen. Voor de individuele lessen kan men zich immers altijd inschrijven. “Ook wij hebben een heel breed aanbod”, vervolgt hij. “Van heel klassieke technieken als tekenen en schilderen tot digitale technieken. Peuters kunnen hier terecht, maar senioren ook.”

De ontwikkeling van creativiteit staan voor Boerjan en zijn team voorop. “Het gaat ons er niet om de cursisten een kunstje te leren. Uiteraard heb je voor sommige technieken wat basiskennis nodig, en die kunnen we onze cursisten heel goed bijbregen, maar het procedurele traject is veel interessanter. Ik gaf eens een open les schilderen aan kleuters. Ik gaf de kinderen de opdracht mij te schilderen. Ik was het model. De papa van een van de meisjes zei de hele tijd dingen als ‘kijk eens goed’, ‘heeft hij wel rood haar?’ en ‘heeft hij echt paarse schoenen?’. Ik heb hem eruit gezet. Hij beperkte de creativiteit van zijn dochter.”

Zie voor een compleet overzicht van de open lessen: kielzog.nl/openles.

Nieuws Geplaatst op 13 september 2018