Gaas Wadoen I Frederik Hendrik, roepnaam Poes

Frederik Hendrik, roepnaam Poes.
‘Hoe gaat het met Frederik Hendrik?’, vroeg mijn oudste nichtje. Ik heb u toch wel eens verteld over onze antieke kater? Weet u nog? Frederik Hendrik, roepnaam Poes,  is  een sjofele, sikkeneurige kater, oud en der dagen bijna zat. Het liefst ligt ie de hele dag te suffen in zijn mand. Of, als het buiten kouder wordt en de kachel aanslaat, vindt Poes het ook heerlijk om languit op de vloer te liggen. Wij hebben namelijk vloerverwarming en de zwart-witte plavuisjes in het achterhuis ervaart Poes als een enorme warmhoudplaat.
Soms loopt ie me constant voor de voeten. Vooral als ik aan het stofzuigen ben. Ik weet niet hoe Poes de wereld om hem heen ziet, maar van zijn schijnbare adoratie voor de stofzuiger, begrijp ik helemaal niets van. Poes gruwt van muizen , blaast tegen de radio, zet een hoge rug op tegen de sanseveria, maar onze brullende stofzuiger vindt ie blijkbaar dolle pret. Meneer gaat geen meter op zij en laat zich lekker lui leunend tegen de stofzuigermond als een dweil alle kanten op duwen. Kareltje en Katrien stuiven meteen naar buiten zodra ik de stofzuiger pak. Frederik Hendrik niet.
Soms veeg ik ‘m zo door de kamer naar de achterdeur als ik vind dat ie wel even kan luchten.
George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin,  denkt dat Poes misschien een beetje doof wordt, maar dat geloof ik niet. Als Poes in de erker in de voorkamer op z’n lauweren rust en ik doe in het achterhuis de deur van de koelkast open, staat onze anders zo slecht ter beenzijnde kater in een split second naast mij of er misschien iets te schransen en te schrokken is. Als er niets lekkers voor hem uit de koelkast komt krakkemikt hij verbolgen terug naar z’n slaapplaats in de erker. Poes baalt. Dat kun je aan Poes zien. Ik vraag me wel eens af wat er allemaal in zo’n kattekopje omgaat.
Hoe het met Frederik Hendrik gaat? Nou…  gewoon z’n gangetje… eigenzinnig en alle dagen druk bezig heel relaxed met nog ouder worden.
Weet wat u ook ook heel relaxed is? T’ai Chi! T’ai Chi is een vorm van krijgskunst en ontstaan in het oude China. Tegenwoordig wordt het wereldwijd beoefend als een effectieve bewegingsvorm voor de gezondheid. T’ai Chi bestaat uit vloeiende rustige bewegingen, die langzaam worden uitgevoerd, buiten in de natuur of binnen op muziek. Deze actieve, geconcentreerde manier van werken aan lichaam, geest en ademhaling geeft een extra impuls aan uw welzijn en het is voor bijna iedereen een geschikte oefenvorm. Dus voor u ook! Op de website van het Kielzog vindt u nog meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.

Wist u trouwens dat “het beste middel om oud te worden, is te blijven leven” van de kunstenaar Constant Nieuwenhuys is? Maar dat terzijde.

Groete!

Gaas Wadoen

Columns Geplaatst op 01 oktober 2015