Gaas Wadoen – Witte Wieven

Hoe gaat met uw moestuin? Hebben de aardappeltjes de hagelbuien overleefd?

Nou, het ziet er bij ons een beetje treurig uit. Sjongejonge, wat een ravage. Onze geënte komkommer hangt moedeloos en verslagen tegen zijn klimrek en de courgette is gewoon gestenigd door die enorme hagelstenen. Ik begrijp nu ook waarom een moestuin een moestuin heet. De tere blaadjes van de snijbiet en spinazie zijn volledig tot moes geslagen. In het loof van de aardappeltjes zitten allemaal gaatjes alsof een jolige lolbroek enthousiast met een perforatortje aan de slag is geweest. De peentjes zijn niet van plan wortel te schieten en boontjes durven hun koppies niet boven het maaiveld uit te steken.

Werden we vorig jaar geplaagd door de Obesitasslak, een naaktslak zo groot als een frikandel met een enorme honger, dit jaar zit Gerrit Hiemstra ons dwars en hordes houtduiven die het op jonge groen in de moestuin hebben voorzien.

Het is even treurigheid troef, maar George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, en ik laten de kop niet hangen en slaan terug! We gaan de moestuin overdekken. Niet helemaal hoor, dat is ook weer overdreven en dat lijkt ook niet mooi, maar ik heb wat paraplubakken in de familie leeggeroofd en de aardappeltjes onder diverse gekleurde parapluutjes gezet. Dat staat erg feestelijk al zeg ik het zelf. Aangezien het aantal paraplu’s in de familie toch beperkt is, hebben George en ik tentjes over de rode en witte kooltjes in elkaar geflanst en daar meters tule overheen gedrapeerd. Misschien hadden we deze bruidssluiers beter vast moeten maken, want  toen wij ’s avonds ver na zonsondergang thuiskwamen leek het of er vijf wilde bruiden met een gang van 120km per uur door de moestuin waren gedenderd. Flarden tule hingen her en der in bossen, bomen en struiken en de tuin leek eerder een spannend decor in een theaterspektakel dan een degelijke moestuin.

Over een theaterspektakel gesproken; op zaterdag 13 juni kunt u tijdens de Dag van de Bouw de Muze van het Kielzog misschien ontdekken. Op de Bouwplaats krijgt u een bijzondere rondleiding met diverse muzikale acts, dans,  theater en een tentoonstelling van de afdeling beeldend. In kleine groepen gaat u met twee gidsen langs verschillende bouwplaatsen op de bouwplaats. Spannend hè? U moet echt even gaan kijken hoor. Vanaf  10 uur bent u van harte welkom!

Wist u trouwens dat Frederik de Grote in 1756 de pieper in Pruisen invoerde om hongersnood  te voorkomen? En dat er uit dankbaarheid nog steeds aardappels op zijn graf worden gelegd? Maar dat terzijde.

Groete!
Gaas Wadoen

Columns Geplaatst op 22 juni 2015