Gaas Wadoen – de Bril

Je hebt mensen met een bril en je hebt mensen zonder een bril. Je hebt hippe brilletjes en je hebt stomme brillen. Je hebt van die geniepige brilletjes met kleine glaasjes en je hebt van die enorme brillen met zulke grote glazen dat je je afvraagt of het ook praktisch is om het thermopane in de erker in de voorkamer min drie te laten slijpen. Je hebt mensen die altijd een bril dragen en je hebt mensen die te ijdel zijn voor een bril zoals ik. Ik draag al jaren lenzen en de enige bril die ik kan waarderen ligt op de wc. George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, heeft ook een bril. Dat wil zeggen; als de lieverd weet waar ie z’n brilletje heeft gelaten. Afgelopen weekend was het weer zo ver…
Na een zonnige zaterdag ploeteren in de moestuin hadden we ons een gezellig avondje banken beloofd. Voeten op tafel, glas wijn in de hand en de blik op de buis. ‘Waar is mijn bril?, vraagt George als we net goed en wel zitten.

‘WC?’ ‘Nee.’
‘Koelkast?’ ‘Ook niet. Volgens mij heb ik ‘m in de tuin even op een slimme plek gelegd…’

Nee hè. George zet regelmatig zijn brilletje af om iets beter te kunnen zien. Dat vind ik op zich al humor, maar u moest eens weten hoe vaak wij het ding uren later en op de meest vreemde slimme plekken terugvinden. In de moestuin tussen de augurkjes, in de sanseveria, aan de ruitenwisser van de auto of in de dakgoot. Het montuurloze brilletje weegt niets en valt nauwelijks op. Eén windvlaag en je zoekt je lens.

Deze keer vond ik ‘m zondagmorgen terug naast de vuilcontainer! Het glaswerk was nog heel, alleen de stangetjes stonden er anders aan dan de opticien eigenlijk voor ogen had.Nou ja, ik kijk nu al uit naar een hele grote opvallende zuurstokroze bril.

Waar ik ook naar uitkijk is het komende theaterseizoen. De verbouwing van het Kielzog gaat voorspoedig en u kunt aanstaande zaterdag tijdens de Dag van de Bouw alvast een kijkje nemen. Vorige week vertelde ik u al dat het Kielzog die dag De Muze en de Bouwput brengt. Op de Bouwplaats krijgt u van mij en andere gidsen diverse rondleidingen. Naast allerlei muzikale acts is er een bijzondere tentoonstelling van de afdeling beeldend met werk, geïnspireerd opde kunstenaar Werkman. Theaterleerlingen verzorgen de ‘opening’ van de vernissage, gevolgd door een optreden van de dansafdeling. Daarna krijgt u de tijd het tentoongestelde werk te bekijken.Als het u nu leuk lijkt dat ik u alle hoeken van de bouwplaatsen laat zien, moet u zeker komen. Vanaf 10 uur bent u van harte welkom! Ik kijk naar u uit!

Wist u trouwens dat ‘Het leven is betoverend, men moet het alleen maar door de juiste bril zien’ van Alexandre Dumas fils afkomstig is? Maar dat terzijde.

Groete!

Gaas Wadoen

Columns Geplaatst op 22 juni 2015