Gaas Wadoen

En de partner in love en handlanger in de moestuin van die hele lieve mevrouw moest met een handjevol collega’s twee dagen op… een soort Sonnemasurvival, zeg maar. Hij had een heel zwaar weekend voor de boeg en de mevrouw had heel erg met de partner te doen. Je zou toch maar twee dagenlang tot diep in de nacht moeten klaverjassen en rituele Beerenburg-offers met gevaar voor eigen lever moeten brengen. Ga er maar ‘ns aanstaan!

Om zijn leed nog te verzachten stopte ze bemoedigende briefjes met ‘Heel veel sterkte’ en ‘Houd vol’ in zijn koffer en 13 ingelijste foto’s van die lieve mevrouw om naast zijn bed te zetten.

Ja, de lieve mevrouw was blij dat ze niet mee hoefde en voelde zich ook een beetje schuldig dat zij lekker thuis kon blijven. ‘Nou, dan ga jij toch het hele huis poetsen’, stelde de partner bij zijn vertrek voor. Dat vond die lieve mevrouw een goed idee.

En zo bleef die hele lieve mevrouw met poetsdoek, ragebol en zwabber moederziel alleen achter. Helemaal alleen in een groot, oud huis. Nou ja, alleen? De hoogbejaarde kater Frederik Hendrik, roepnaam Poes, Kareltje en Katrien hielden die hele lieve mevrouw gezelschap. Niet dat ze veel aan het gezelschap had hoor. Ze staken geen poot uit. De enige uitgestoken poot kwam van Frederik Hendrik waar ze bijna over struikelde en Katrien banjerde met modderpootjes over de pas gedweilde vloer. De lieve mevrouw lapte de ramen, schoffelde de moestuin, herstelde sokken, sopte en schrobte zich een slag in de rondte tot de partner zondagsmiddags luidkeels zingend ‘Hallo lieverd’ de deur openzwaaide.

Ach, wat een dappere held was het toch. Uitgeput na zo’n zwaar weekend, nog een beetje op zwabberbenen door de zware bootreis en dan toch nog blijven zingen, dat is karakter! De mevrouw was blij dat ie weer thuis was en ze leefden nog lang en gelukkig.

Over sprookjes gesproken. Eén van de familievoorstellingen in het Kielzog gaat over Rapunzel.

Het mooie prinsesje Rapunzel bezit magisch haar. Op een dag wordt ze ontvoerd en opgesloten in een hoge toren, door een gemeen tovenaarsduo die het haar willen hebben. Elke dag moet Rapunzel haar vlecht uit het torenraam laten zakken, zodat de tovenaars naar boven kunnen klimmen. De jaren verstrijken en Rapunzel groeit in eenzaamheid op tot een knappe vrouw, dromend van een dappere prins die haar zal bevrijden. Zal haar redder ooit komen? U kunt nu al kaarten reserveren! En als u dat voor 1 juni doet, krijgt u ook nog korting! En dat is geen sprookje.

Wist u trouwens dat “Het leven is het mooiste sprookje” van Hans Christiaan Andersen afkomstig is? Maar dat terzijde.

Columns Geplaatst op 26 mei 2015