Mevrouw Ogterop (geïnspireerd op de zaak van Marianne Vaatstra)

De kant van Ada (met gratis inleiding om 19.15 uur in de foyer)

In 2018 verscheen Jij bent van mij van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt? De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada’s verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij…

Over Peter Middendorp
Peter Middendorp brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs). In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Sinds 2012 is Middendorp ook columnist bij de Volkskrant.

Over Lotte Dunselman
Lotte Dunselman speelt onder andere bij het Noord Nederlands Toneel (NNT), NTGent, Dood Paard, Toneelschuur Producties, Het Zuidelijk Toneel en Theatergroep ECHO. Sinds 2021 is zij artistiek leider, maker en actrice bij Mevrouw Ogterop. Voor de rol van Anna in De Poolse Bruid van het NNT en Theatergroep ECHO werd Lotte in 2020 genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Voor haar rol in Volpone, door Dood Paard, ontvangt Lotte in 2017 de Colombina. De solovoorstelling Zotte Zorgen wordt in 2011 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

Over Isa Zwart (ISZA) 
ISZA brengt met persoonlijke nummers een mystieke wereld in beweging. Zorgvuldig gewogen Nederlands teksten, warme klanken van een akoestische gitaar en dreigende elektronica zorgen voor een bijzondere combinatie van geluid en tekst. ISZA legt rauwe emoties bloot en zoekt naar muzikale en tekstuele verbinding. Haar optredens sprongen al in het oog bij het legendarische Amerikaanse gitaarmerk Gibson en bij zalen als Paradiso Noord, Hedon Zwolle, Luxor Live Arnhem en showcase festivals Booster en Eurosonic Noorderslag.

Gratis inleiding
Om 19.15 uur is er een gratis inleiding. We raden je aan hier heen te gaan om een beter beeld van de voorstelling te krijgen. De inleiding vindt plaats in de foyer van Kielzog.

Let op: De kant van Ada bevat beschrijvingen van seksueel geweld en racistische uitspraken die als confronterend kunnen worden ervaren.

Lotte Dunselman wilde Ada’s kant spelen. Dat is gelukt. En hoe."

Dagblad van het Noorden ★★★★

In een sober decor van lege tafels en een groot raamkozijn zet Dunselman – dankzij haar natuurlijke spel en de vlotte tekst van Middendorp – een kwetsbaar en invoelbaar personage neer."

NRC ★★★★

Als een engelachtige verschijning doolt zangeres Isa Zwart ondertussen voortdurend over het podium. In breekbaar gezongen, poëtische liedteksten reflecteert zij op het drama."

De Volkskrant ★★★

Wat een ijzersterke voorstelling. Om kippenvel van te krijgen."

8Weekly ★★★★

De wijze waarop Lotte Dunselman Ada gestalte geeft is een ware tour de force. Ze trapt niet in de val van haar personage een slachtoffer te maken, maar onder het levensverhaal proef je voortdurend de verbetenheid."

Theaterkrant (keuze van de criticus)

Tekst: Peter Middendorp | Concept en spel: Lotte Dunselman | Live muziek: Isa Zwart (ISZA) | Regie: Ria Marks | Scenografie: Julian Maiwald | Kostuums: Freja Roelofs | Licht: Scott Robin Jun | Geluid: Peter Zwart en Robert Siroen | Techniek: Bas Kasten en Nick Dunsbergen | Productieleider: Mariëlla van Apeldoorn | Creatief producent: Isil Vos | Zakelijke leiding: Corry Diertens | Publiciteit: Mirte Droogers | Grafische vormgeving: Paulina Matusiak | Publiciteitsbeeld: Miek Uittenhout

Volg Mevrouw Ogterop (geïnspireerd op de zaak van Marianne Vaatstra)