Massada

De Nederlands-Molukse Latin Rock band Massada maakte in de jaren 70 en 80 furore met hits als Latin Dance, Dansa, Arumbai en de nummer 1-hit Sajang É. Massada is voor een belangrijk deel bepalend geweest voor de introductie van een geheel nieuwe sound in Nederland en was pionier op het gebied van gebruik van uitgebreide percussie instrumentarium binnen een band. De band heeft een prachtige show met daarin centraal meeslepende Latin Rock, ondersteund door wellicht één van de beste percussionisten secties van Europa. 

De geschiedenis van Massada gaat terug naar de jaren 60 in het Noord-Hollandse Huizen. Oprichter Johnny Manuhutu legt in de jaren zeventig de basis van de band met grotendeels Molukse muzikanten, in eerste instantie The Eagles genaamd. Toen in Amerika een andere band opstond met dezelfde naam, besloten de bandleden in 1973 de naam te veranderen naar Massada. Niet veel later stonden ze op verschillende podia, waaronder die van Pinkpop en het Java Jazz Festival.

Door hun spectaculaire optredens maakte de band hun live reputatie waar. Vandaag de dag bestaat het gezelschap hoofdzakelijk uit Nippy Noya (één der beste percussionisten ter wereld), gitarist Rudi de Queljoe (o.a. Brainbox) en natuurlijk de broers Jopie en Johnny Manuhutu, laatstgenoemde de feitelijke oprichter en zanger van Massada.