Klassiek – Winnaars Prinses Christina Concours

Winnaars Prinses Christina Concours Noord

Deze zondagmiddag treden de winnaars op van het Prinses Christina Concour Noord-Nederland.

Anna Maring


Anna Maring (Groningen, 2003) begon op haar vijfde jaar met vioolles bij Rita Rouw op de Strijkersschool in Groningen. In 2014 won zij zowel de jury- als de publieksprijs bij het Haydn Muziek Festival. Vanaf vorig jaar krijgt zij les van Ilona Sie Dhian Ho in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium. Dit jaar won Anna op het Britten Viooloncours de eerste prijs in de leeftijdscategorie 13-15 jaar en soleerde zij met het Britten Jeugd Strijkorkest. Tijdens het Peter de Grote Festival 2018 ontving zij een Honorary Award.

Zij volgde diverse masterclasses, onder andere bij Jacobien Rozemond, Peter Brunt en Maria Milstein.  Anna speelt sinds 2016 bij het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO), onder leiding van Jan-Ype Nota. Zij maakt graag muziek samen met anderen, naast het HJSO ook in kleinere ensembles. Irina Osetskaya is haar vaste begeleider op de piano. Vanmiddag wordt zij begeleid door Roele Kok.

Caspar Westerman


Caspar Westerman (2001) werd geboren in Groningen en begon op zijn achtste jaar cellolessen te volgen. Na eerst twee jaar les te hebben gehad van Arjan van der Boom op de muziekschool te Zuidhorn, begon hij privélessen te volgen bij Corine ’t Hoen, tevens cellodocente op het Prins Claus Conservatorium te Groningen. In juni 2014 werd hij daar toegelaten tot de Jong Talent Klas.
Daarnaast speelt hij sinds september 2014 in het Haydn Jeugd Strijkorkest. In het voorjaar van 2015 won hij de tweede prijs (categorie 1) in de regionale finale van het Prinses Christina Concours Noord en nam deel aan de Nationale Halve Finale in Den Haag. In het voorjaar van 2016 won hij in de Nationale Finale de eerste prijs, ook in categorie 1. Begin augustus ontving hij de Labberté-Hoedemaker Prijs voor zijn opvallende spel tijdens het Peter de Grote Festival. Ook volgde hij masterclasses bij onder meer Amir Eldan, Godfried Hoogeveen, Amparo Lacruz en Harro Ruijsenaars. Caspar zit momenteel in de zesde klas van het Praedinius Gymnasium te Groningen.

Florian  Verweij


Florian Verweij groeide op in Sappemeer en begon op zesjarige leeftijd met pianospelen. Verschillende muzikale en andere creatieve ontdekkingen aan het kunstencentrum Het Kielzog in Hoogezand brachten hem op elfjarige leeftijd naar de Jong Talentopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Inmiddels studeert Florian al weer enkele jaren klassiek piano bij pianopedagoog Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Dit studiejaar volgt hij tevens lessen bij meesterpianist Eliso Virsaladze in Italië.

Florian ontving de afgelopen jaren eerste, tweede en publieksprijzen bij nationale muziekconcoursen en festivals. In 2018 bereikte hij de finale van de Ettlingen International Competition for Young Pianists. Naast solospel ontwikkelde Florian de afgelopen vijf jaar het pianoduospel bij het pianoduo Scholtes & Janssens en vormt hij samen met pianiste Yang Yang Cai een succesvol pianoduo. Hij heeft verschillende pianoconcerten met orkest uitgevoerd. Zo soleerde hij meerdere keren met de Marinierskapel der Koninklijke Marine met Gershwin’s Rhapsody in Blue en het Tweede Pianoconcert van Shostakovich. Daarnaast soleerde hij met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta met Pianoconcert nr. 12 in A groot van Mozart en voerde hij met het Fries Kamerorkest het Pianoconcert in A klein van Edvard Grieg en het Derde Pianoconcert van Ludwig van Beethoven uit. Dit jaar staat nogmaals de Rhapsody in Blue op het programma samen met de Koninklijke Marinierskapel en voor 2019 staat het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov gepland met Harmonieorkest Groot Excelsior Amsterdam.

Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Athene maakte Florian in 2016 een tournee naar Griekenland en in 2015 nam hij deel aan een concerttour door Canada en de Verenigde Staten op uitnodiging van het Prinses Christina Concours en The Netherlands America Foundation, waarbij hij o.a. concerten gaf ter herdenking van de 70-jarige bevrijding van Nederland door Canadese soldaten. Meer informatie over het muziekleven van Florian kunt u lezen op florianverweij.nl.

Andere mensen bekeken ook