NNO – Trio Lichtenthaler

Trio Lichtenthaler (hoorn, viool en piano)

Door:
Eric Aikema – Hoorn
Sergei Bolotny – Viool
Keiko Sakuma – Piano

Tijdens dit concert kunt u luisteren naar werken van vier belangrijke componisten.

Vele klassieke componisten hebben muzikale verwantschappen omdat ze les gaven aan elkaar. Zowel Brahms als Schumann kregen weliswaar geen les van Beethoven maar werden wel geïnspireerd en geïntimideerd door de grote monumentale stijl van zijn werken.

Brahms en Bartok hadden beide weer affiniteit met de Hongaarse volksmuziek.

U hoort o.a. de sonate voor hoorn en piano van Beethoven, volkdansen van Bartok en het trio voor hoorn, viool en piano van Brahms.

Johannes Brahms (1833-1897) componeerde zijn kamermuziek in traditionele vormen maar schiep met zijn ritmiek toch een eigen vooruitstrevende stijl. Ligeti studeerde in Boedapest waar hij later ook compositie leraar werd. Hij werd in 1943 opgepakt en in een werkkamp geplaatst. Zijn vroegere werk doet veel denken aan Bartok maar na zijn vlucht uit Hongarije in 1956 werd hij een gevierd en vooruitstrevend componist die veel werkte met klankkleuren in plaats van toonsoort, melodie en ritme.

Voor ons klassieke programma is Kielzog een samenwerking aangegaan met het NNO. We zijn er trots op dat topmusici van het NNO ook in Hoogezand te bewonderen zijn. De concerten vinden plaats in de kleine theaterzaal en worden verzorgd door kleine ensembles.