Michiel Borstlap

Georg - Met het hart op tafel (try-out)

Michiel Borstlap over zijn nieuwe muziek: “Dit is wie ik ben.”  Na een imposante internationale jazzcarrière slaat pianist en componist Michiel Borstlap definitief een nieuwe weg in: die van de minimal music. Minder noten, maar met meer gevoel. En met een hoofdrol voor zijn eerste piano, ‘Georg’, een honderdjarig exemplaar met een eigenzinnige, doorleefde sound.

“Het voelt alsof ik eindelijk thuis ben gekomen,” vertelt Michiel Borstlap in zijn woonkamer in Nigtevecht, een beeldschoon dorp tussen Amsterdam en Utrecht. Hij oogt ontspannen. Met een gebreide grijze sjaal om zijn nek leunt hij achterover in zijn stoel. “Alles valt ineens op zijn plek. Dit is de muziek die ik wil maken: muziek uit het hart.”

Borstlap (1966) stond jarenlang aan de absolute jazz-top. “ Ik zeg altijd: muziek maak je met je hoofd, hart en buik. En het hoofd doet natuurlijk nog wel mee, maar veel minder.” Sinds enkele jaren creëert hij zijn eigen muziek met elementen uit jazz, film- en neoklassieke muziek. “Het is nu vooral hart en onderbuik.”

Rust, stilte, contemplatie: het staat allemaal centraal in zijn nieuwe werk. “Het gaat niet meer om de noten, maar om de ruimte tussen die noten. Want in die ruimte gebeurt echt iets.”

Gerelateerde voorstellingen