De GRUP

Een muzikale voorstelling waarin de familiegeschiedenis van Bert Hadders en Otto Groote wordt verteld. Een verhaal over armoede en rijkdom, blijven of gaan, ontmoetingen, drank en arbeid.

Er zijn mensen geboren met een gouden lepel in de mond. Zulke mensen hebben een grote voorsprong in het leven. Ze kunnen bijvoorbeeld naar het Conservatorium gaan om drums te spelen of elke dag champagne te drinken en te kaviaar eten. Zo was het eerder niet in Drenthe. Ja, eerder, wanneer is dat eigenlijk: eerder? Op een bepaald punt begint eerder, op een gegeven moment begint ons persoonlijke verhaal. Onze familiegeschiedenis.

In De GRUP maakt het publiek in anderhalf uur tijd een muzikale reis de grens over naar Duitsland (/Nederland) en de geschiedenis in. De voorvaderen van zowel Bert Hadders als Otto Groote werden geboren in de buurt van Westerbork, in Drenthe. Beiden zónder gouden lepel in de mond. Otto’s grootvader emigreerde naar Duitsland om te ontsnappen aan de armoede terwijl de grootvader van Bert in Nederland bleef. Als Otto en Bert elkaar per toeval tegen het lijf lopen, blijkt dat beide kleinzoons zich hebben toegelegd op het maken van muziek en liedjes in de eigen streektaal. Een taal die zoveel gelijkenissen kent dat zij landsgrenzen overstijgt.

Een muzikale voorstelling over armoede en rijkdom, blijven of gaan, ontmoetingen, drank en arbeid.
“An d’anner Siet de Annern
Dor achtern, över d’ Stroom
Se klagen, lachen, raren,
Sünd Menschen nett als wi.
Ok wenn se anners prooten
Un anner Leeder sing’n
De lüttjen un de grooten –
Un ik bliev dicht bi Di”
(Fragment uit An de Grenz III van Claus Dreier)

Bert Hadders – zang, gitaar, composities
Otto Groote – zang, gitaar, composities
Lex Koopman –gitaar, zang
Marcel Wolthof –drums, zang
Hans Lass -bas
Erik Harteveld –accordeon, gitaar, inleiding en Witze.

Andere mensen bekeken ook