Breinfestival: lezing HenkJan Honing

Muziek en het Brein: een lezing van HenkJan HoningIn het kader van de Maand van het Brein organiseren Kielzog en de Bibliotheek Hoogezand het Breinfestival. Deze lezing is een onderdeel van het festival.

Lezing Muziek en het Brein
Muzikaliteit, wat is dat eigenlijk? Meeklappen op de maat van muziek: we kunnen het allemaal. Ook het herkennen van een liedje is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar hoe vanzelfsprekend is dat eigenlijk?

Henkjan Honing  laat zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. Wij zijn geen passieve consumenten, wij maken muziek. Ook als we wegzakken in het pluche van het Concertgebouw, of meedeinen op een concert in Ahoy. Ons geheugen, onze emoties en onze verwachtingen zijn onze klankkast. Recente onderzoeksresultaten tonen het onomstotelijk aan: pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. Elke luisteraar is zijn eigen muzikale expert.

Over HenkJan Honing
HenkJan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn missie is om  de wereld te laten zien dat iedereen muzikaal is! Momenteel verzorgt hij samen met Erik Scherder en Dick Swaab  een succesvolle theatertour over Muziek en het Brein. Deze lezing is onderdeel van het Breinfestival.

Het Breinfestival (gratis toegang)
Een programma voor jong en oud vol activiteiten, workshops en lezingen rondom het thema; Het brein.

Programma Breinfestival
14.00 – 16.00 uur: Doorlopende activiteiten; “weet je nog?” terug in de  tijd op de foto met behulp van greenscreen, puzzelen met de escapekoffer van  Mutli Escape Groningen, dammen met Damclub Meeden en stands van  Stichting Alzheimer en Kwartierzorg en Welzijn.
14.15 – 14.45 uur & 15.00 – 15.30 uur: Train je Brain – Gretia Wieringa
14.30 – 15.30 uur: Interactieve bijeenkomst Muziek, Brein &  Onderwijs
15.30 uur : ondertekening convenant dementievriendelijke gemeente
16.00 uur: start lezing Muziek & het Brein door Henk Jan Honing
17.00: einde programma.

De hele dag kun je gezien van ‘brainfood’ in Kielzog Grand Café.