Aigenhaimers januari

LET OP: DIT IS DE NIEUWE DATUM VAN DE JANUARI VOORSTELLING. KAARTEN VAN 13 JANUARI BLIJVEN GEWOON GELDIG VOOR DEZE VOORSTELLING

Met Hans van der Lijke - Aigenhaimers bij Kielzog: maandelijks streektaalmuziek met Jan Henk de Groot in ons Grand Café

Hans van der Lijke is geboren in 1943 in Utrecht. Hij groeide op in Apeldoorn en vanaf zijn achtste jaar in Roden. Met name aan Roden bewaart hij fijne herinneringen. School was echter niet zijn ‘ding’ en er aan ontkomen kon in die tijd maar op één manier en dat was de Groninger Kustvaart. Rond zijn vijftigste nam Hans gitaarles om de gedichten en verhaaltjes die hij schreef van een muzikaal jasje te kunnen voorzien. Zijn teksten werden liedjes.

Toen Hans en Tinie in 1985 verhuisden naar Veelerveen, werd het Gronings vrij snel een factor van belang. Tinie begon daar ook meer en meer haar dialect op te pakken en dat stimuleerde Hans om er ook wat mee te gaan doen. Na een paar maanden lukte het hen om samen een eenvoudig gesprekje te voeren in het Gronings. Het duurde daarna niet lang meer of Hans’ eerste Gronings talige teksten en gedichten ontstonden. Sindsdien schrijft Hans voornamelijk in het Gronings en is hij een Groningstalige tekstschrijver en troubadour.

Andere mensen bekeken ook