Overschild in het Licht

In de donkere dagen voor kerst verandert het dorp Overschild in een levensgrote Adventskalender. Vanaf 29 november wordt vier weken lang iedere dag een raam onthuld met een kunstwerk vol licht.

Kleed je warm aan, trek je wandelschoenen aan en wandel langs het werk van kunstenaars uit Midden-Groningen. De kunstwerken worden gemaakt door Dineke Oosting, Kéz den Engelsman & Marian Stegeman, Emil Borchert en Eva Sijpkes.  Ze laten zich inspireren door verhalen over Overschild. 

Elke dag wordt een raam onthult. De ramen zijn elke dag vanaf 18:00 uur te bewonderen t/m 31 december.

Zie onderstaande plattegrond voor locaties en onthullingsdata. KLIK HIER voor het downloaden van de plattegrond.

Dineke Oosting

De thema’s voor elk van de 7 ramen die ik heb bedacht hebben te maken met de plaats en het gebied rond Overschild maar kunnen ook juist breder worden gezien: het zijn thema’s die betrekking hebben op de wereld waar wij op dit moment in  leven.

Raam 1
Graauwedijk 16
Titel: Welke kant gaat het op?
Welke kant gaat het op met Overschild , met thema’s die spelen in Nederland, in de wereld? Is er ergens een uitweg?

Raam 2
Graauwedijk 35A
Titel: Verstrikking van het universum.
Mensen hebben soms verschillende belangen, leven in een parallel universum. De raketten gemaakt van gebruiksvoorwerpen uit onze keukenkastje staat symbool voor deze parallelle universa.

Raam 3
Graauwdijk 37
Titel: Appels met peren vergelijken
Kun je alles en iedereen met elkaar vergelijken of is enige nuancering op zijn plaats?

Raam 4
Graauwedijk 20
Titel: In welk hokje pas jij?
Het hokjesdenken is nog zeer wijd verspreid in Nederland, in de wereld. Het is een ongenuanceerde beschouwing van de ander en is veelal egocentrisch van aard. Zal het ons lukken om elk hokje te verbannen en in te zien dat wij allemaal verbonden zijn?

Raam 5
Graauwdijk 22
Titel: Transformatie van het landschap
Het landschap in onze wereld verandert door de problematiek van het klimaat, plaatsing van windmolens, winning van grondstoffen. Deze ingrepen hebben vergaande gevolgen.

Raam 6
Graauwdijk 22
Titel: Volle borden
In onze moderne tijd waarin consumptie bijna als een religie wordt gezien omringen we ons met steeds meer goederen en eten we ons steeds voller. Juist in de adventstijd gaan we er eens goed voor zitten en scheppen we onze borden overvol. Is dat wel verantwoord?

Raam 7
Graauwdijk 24
Titel: Reflectie
Kunnen wij ons eigen handelen zien, kunnen wij reflecteren of zijn we dit kwijtgeraakt?

Eva Sijpkes
De natuur intrigeert mij.  Zij is mooi, kwetsbaar en heel complex. Vanwege haar complexiteit dus ook nauwelijks na te maken door de mens. Toch probeer ik dit wel. Ik pak aspecten of voorvallen uit de natuur en maak dit tot een kunstwerk. Zo liet ik me voor mijn afstudeerwerk inspireren door zeevonk. Tegenover de natuur staat techniek, het gemaakte en vervuilende werk van mensen. Ik voeg natuur en techniek samen en probeer te laten zien hoe mooi de combinatie ervan juist kan zijn.

In dit werk heb ik mij laten inspireren door de sterren boven ons en hoe wij als mensen die proberen in kaart te brengen. (De drie wijzen uit het oosten volgden immers ook de ster naar Bethlehem, je zou hen kunnen beschouwen als sterrenkundigen.) Dit resulteert in een werk waarin licht doorschijnt in een steeds groter wordende structuur van messing en kristallen. De kristallen heb ik over lampjes heen laten groeien. Het groeien van kristallen is een proces waar ik geen invloed op heb, toch kan ik het wel manipuleren. Daarmee probeer ik mij de natuur eigen te maken en haar complexiteit te vangen.

Het werk reageert op licht en donker. Wanneer het buiten donker genoeg is, gaat het licht aan. Advent is een periode waarin we toeleven naar het feest van het licht, namelijk kerst. Mijn werk begint daarom heel klein, maar wordt in ieder raam steeds groter en zal dus steeds meer licht uitstralen.

Emil Borchert
Afgelopen zomer 2020 ben ik afgestudeerd aan kunstacademie Minerva in Groningen, richting Product Design.  Mijn afstudeerproject KORAL is een installatie die de zintuigen prikkelt, het bevat de elementen geluid, licht, beweging en interactie. Inspiratie haal ik uit eenvoudige vormen die terug te vinden zijn in de natuur en in een veelvoud samen een patroon vormen.