Popart

Pop Art is een kunststroming die haar beelden uit de consumptiemaatschappij haalt. Uitgangspunt voor PopArt is de populaire cultuur: dus beelden uit de reclame- en televisiewereld, gebruiksartikelen, strips, en popmuziek.

Rond 1956 ontstaat Popart uit een fascinatie voor reclame, grafische vormgeving en productontwerpen en worden Andy Warhol, Claes Oldenburg en Roy Lichtenstein beroemd met schilderijen van soepblikken, uitvergrotingen van striptekeningen en beelden van enorme schroefjes en hamburgers. Dagelijkse dingen worden uitvergroot.
Tijdens de workshop legt de kunstenaar met voorbeelden uit wat Popart is, waarna de leerlingen aan de slag gaan – ook zij gaan dagelijkse voorwerpen schilderen. Bijvoorbeeld een soepblik, een Big Mac, een melkpak, een mobieltje, een tube tandpasta, een colaflesje of iets uit hun eigen dagelijkse leven.

Doelstelling

De leerlingen worden zich bewust van de invloed van reclame en krijgen meer inzicht in het begrip “wegwerpmaatschappij”.  Aan het eind van de workshop hebben ze taal en beeld gecombineerd en een schilderij van een dagelijks voorwerp gemaakt.

pop roy lichtenstein

Gerelateerde basisonderwijs projecten