Brundibár |

Brundibár: de muzikale voorstelling die vóór, tijdens en na de oorlog diepe indruk maakte op publiek. In de voorstelling verjagen de Joodse kinderen de Brundibár, ofwel de 'brombeer'.

Componist Hans Krása vond dat de kinderen in het Joodse weeshuis in Praag wel wat vertier konden gebruiken. Samen met libretto Adolf Hoffmeister schreef hij vlak voor de oorlog Brundibár. Kort na de eerste uitvoering, in 1942, werden alle kinderen van het weeshuis gevangen genomen in concentratiekamp Theresienstadt. In de barre leefomstandigheden leek Brundibár een nog belangrijkere rol in hun leven. In het stuk verjagen de kinderen uit het dorp samen met een aantal dieren de boze orgelman Brundibár. Hoewel de schrijvers van het stuk duidelijke verwijzingen naar Hitler maakten, stonden de Nazi’s toe het stuk te blijven uitvoeren. Er werden zelfs fragmenten gebruikt in de nazi-propagandafilm om te laten zien dat de joden het goed hadden in het kamp

Theresienstadt zou een speciale stad zijn voor bevoorrechte Joden waar de ruimte was om hun talenten en hun creativiteit te ontwikkelen. In realiteit vonden er in het kamp gruwelijke praktijken plaats en velen stierven er als gevolg van uitputting, verhongering en ziekte. Uiteindelijk werden bijna alle kinderen gedeporteerd naar Auswitz en vergast. Ook Hans Krása overleefde de oorlog niet.

Voorstelling Brundibár
Brundibár vertelt het verhaal van twee kinderen die liedjes zingen op straat om geld te verdienen voor hun zieke moeder. De boze ‘Brundibár’ jaagt de kinderen weg. Met de hulp van een aantal dieren en kinderen uit het dorp lukt het om Brundibár te verjagen.

Muzikale leiding: Wim van de Laar
Regie: Marlies van de Broek
Koor: Kielzog jeugd- en kinderkoor
Orkest: professionele musici, waaronder muziekdocenten van Kielzog

 

Music published / licensed by: c Boosey & Hawkes, Londen / Albersen verhuur B.V. , ’s Gravenhage